Xerox firar 50 år i Sverige

Publicerad
2012-03-29
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

I september 2011, närmare bestämt den 9 september, firade Xerox 50 år i Sverige. Under de första decennierna var tillväxten rekordhög och en tid var man Sveriges mest lönsamma företag. Även om uppfinningar som kopiatorn, faxen och färgskrivaren tillskrivs Xerox ligger företagets fokus idag på tjänster och helhetslösningar snarare än kontorsutrustning.

I lokaler i Gamla Stan i Stockholm etablerades i september 1961 Rank Xerox, som senare blev Xerox Sverige. Under företagets första decennier, medan Xerox fortfarande hade patent på kopieringstekniken, växte man kraftigt och var under en tid Sveriges mest lönsamma företag. 1981 hade företaget 1 200 medarbetare.

– Både tekniken och affärsmodellen med uthyrda maskiner var revolutionerande och Rank Xerox var på 60-talet ett av Sveriges snabbast växande företag.
– Under de sju första åren gick vi från fem till 500 anställda. Största utmaningen i en sådan tillväxttakt var att hitta rätt medarbetare, men det gick ju bra med facit i hand, säger Olle Söderholm, som var VD för Rank Xerox mellan 1961 och 1968.

 Xerox firar 50 år i Sverige - oktober1969

Starten för Gyll
Bland de tidiga medarbetarna var även Sören Gyll, som 1963 började som säljare på Rank Xerox 23 år gammal. Han avancerade till marknadsdirektör och senare vice VD inom företaget.

– När Rank Xerox startade i Sverige fanns inga liknande produkter på marknaden. Xerografin möjliggjorde snabb kopiering och enkel hantering av dokument i en tid, då informationsflödet närmast exploderade, en utveckling som datoriseringen sedan drev på ytterligare.
– Rank Xerox var redan från start ett marknadsorienterat och kompetent företag vilket snabbt gav en ledande position på marknaden, säger Sören Gyll.

Xerox har alltid varit ett forskningsdrivet företag och utöver att ha uppfunnit och lanserat kontorsprodukter som kopiatorn, faxen, färgkopiatorn och laserskrivaren ligger man bakom bl a Ethernet och den miljöanpassade vaxtekniken; solid ink.

Fokus på tjänster
Även om världsledande teknologi fortsätter att utgöra en grundläggande del av verksamheten är det idag tjänsteförsäljning som är företagets fokus. Xerox var tidigt ute med att hantera företagens hela utskrifts- och dokumenthanteringsbehov för att låta kunden fokusera på sin kärnverksamhet.

– Xerox har på senare tid genomfört stora investeringar, för att utöver marknadsledande tekniska produkter även leverera riktigt avancerade lösningar och tjänster som särskiljer oss från andra spelare på marknaden.
– Förvärvet av ACS i fjol innebär att Xerox idag är väldigt väl positionerat som outsourcingleverantör inom affärsprocesser, IT och dokumenthantering. De närmaste åren kommer att bli mycket spännande, säger Arnaud Linquette, VD på Xerox Sverige.

10 milstolpar i Xerox Sveriges historia

1961 Haloid Xerox byter i USA namn till Xerox och etablerar sig i Sverige som Rank Xerox. Fem personer, under ledning av VD Olle Söderholm, startar upp verksamheten på Lilla Nygatan i Gamla stan.

1966 Xerox lanserar den första faxen, kallad Xerox Telecopier I.

1971 Rank Xerox firar 10 år i Sverige. Antalet anställda har 120-dubblats och företaget utnämns till
Sveriges mest lönsamma företag.

1976 Xerox uppfinner Ethernet, vilket möjliggör kommunikation mellan datorer i lokala nätverk. Ethernet är fortfarande regerande teknik inom området.

1977 Världens första laserskrivare, 9700, ser dagens ljus. Den skriver ut 120 sidor i minuten.

1981 Xerox Star lanseras. Det är den första kommersiella persondatorn som använder bitmap, fönsterbaserat användargränssnitt, musen, Ethernet, filsystem och e-mail.

1984 Kung Carl XVI Gustaf besöker Xerox innovationscentrum Parc i Kalifornien. För att uppmärksamma besöket skänker Xerox en miljon svenska kronor till forskningsändamål, vilket leder till instiftandet av Chester Carlsons forskningspris. Priset delas ut för 22 gången i november i Stockholm.

1997 Rank köps ut och den svenska verksamheten byter namn till Xerox. Bara månader efter att internet utnämnts till fluga av kommunikationsministern öppnar Xerox Sverige sin första webbshop.

2009 Xerox lanserar ColorQube, en kontorsmaskin byggd på en helt ny plattform som använder vaxtekniken; solid ink, vilken kraftigt minimerar både energiförbrukning och avfall.

2010 ACS förvärvas som ett helägt dotterbolag. Xerox blir 130 000 anställda runt om i världen och går från världsledande IT-bolag till världsledande tjänstebolag.