OKB-varsel för bättre lönsamhet

Publicerad
2012-02-17
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Börsnoterade New Wave Group meddelade i mitten av december förra året, att man genomför ytterligare åtgärder inom Orrefors Kosta Boda. Målet är att få ned kostnaderna och minska förlusten och avsikten är att dra ned personalstyrkan med 115 anställda.

– Det är aldrig roligt att behöva komma till det här läget. Men tyvärr är det så här: 2009 kom lågkonjunkturen och återhämtningen kom aldrig året efter, utan det var fortfarande en väldigt svag utveckling.
– Och det har inte förbättrats det här året, som vi hade trott, säger New Waves vVD Rolf Karp i en kommentar.

Redan förra sommaren genomförde New Wave åtgärder inom Orrefors Kosta Boda, då man lade ner finglassliperiet.

De nya åtgärderna kommer att genomföras under första halvåret 2012 och bedöms, tillsammans med de tidigare neddragningarna, medföra besparingar på ca 24 miljoner kronor på årsbasis. Besparingarna kommer att börja synas under andra halvåret 2012 och nå full effekt under 2013.

Kosta Boda

Orrefors Kosta Bodas utveckling har, som tidigare nämnts, varit fortsatt trög. En faktor, som skulle kunna hjälpa glastillverkaren på traven, är samarbetet med Karl Lagerfeld, som nyligen drog igång.

– Vi har inte sett effekten av det än. Det har ju precis dragit igång. Men det kan säkert hjälpa oss i positiv riktning, det tror jag nog. Sedan vilken utveckling det blir, det återstår att se, säger Rolf Karp.