Dekaltrim i starkt uppåtgående

Publicerad
2012-02-09
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Reportage

Ola Strömberg är en välkänd och omtyckt profil i rallysammanhang. Numera närmar han sig pensionsåldern, men då det begavs sig kunde man se honom i en Volvo PV med samma tidstypiska hjälm som den legendariska Tom Trana.
På nätet har Ola Strömberg både en hemsida och en blogg. Där skildrar han ett av sina möten med en annan både välkänd och omtyckt, men betydligt yngre profil;

”I måndags fick jag tillfälle att bjuda Klas Pettersson, som äger dekaltrim.nu på en skjuts. Det var Ydre MK, som arrangerade rallytävlingen Klappjakten med tävlingscentrat beläget utanför Klas firma i Österbymo.
Han är en av Suzuki Cupens generösa sponsorer, så tillfället var perfekt. Klas kunde åka med tack vare att man tillfälligtvis kan lösa ut sk VIP-licenser, så detta var hans första rallytävling som Co-driver. Han skötte sig som en betydligt mer erfaren sådan och det slutade med att vi vann klassen och fick med oss varsin pokal hem. Tack för trevlig åktur, Klas … och framförallt för Din hjälp!”

Brinner för motorsporten
Med google som bibliotek i sina förberedande efterforskningar före en intervju eller ett reportage, så kan man hitta mycket. Exempelvis kunde jag konstatera, att Klas Pettersson har ett gediget intresse för motorsport och via folkrace kom han in på långloppstävlingar.
Han tillhör Jimben RacingTeam, som bildades för 6-7 år sedan med sikte på att tävla i Mellansvenska Långloppsserien. Teamet består utöver Klas av teamchefen Jim Bengtsson, chefmekanikern Åke Magnusson samt Marcus Johansson. Alla tillhör Ydre Motorklubb och alla fyra är också teamets förare.

Även om tävlandet har minskat något i omfattning på sistone, så har resultaten genom åren inte uteblivit. Med sin BMW 325 (årsmodell -87, 6-cylindrig med 2494 cc och ca 170 hk i original), tog man i klass 4 hem en 2:a plats år 2006 bara ett par poäng från första platsen. Åren 2007 och 2008 blev man säker segrare i samma klass.

IMG_8001

Från offset till foliering
Om man sedan vet, att Klas Pettersson är född och uppväxt utanför Linköping i en liten ort, som heter Mantorp och som är känd för sin motorbana, är valet av fritids-intresse inte så förvånande. Året var 1973 då han kom till världen, samma år som Carl XVI Gustaf tillträdde som landets kung och Norrmalmstorgsdramat fångade mediernas uppmärksamhet.

Efter att han läst klart på AMU Grafiska, bar det av till Växjö och ett första jobb som tryckare på ett offsettryckeri där. Från Växjö via en tid på tryckeri i Linköping, hamnade han i textilkrisens Norrköping. Där startade han 1996 sitt första företag; Dekalen, som tillverkade och marknadsförde plåtskyltar och dekaler.
Det var också här entreprenören Klas Pettersson började se potentialen i området bildekor. Idéerna frodades och slutligen sålde han sitt företag, för att förverkliga sina planer.

Gjorde dubbel lycka
Hans affärsidé visade sig vara lika enkel och genial, som framgångsrik och lyckad. Det handlade om att förenkla möjligheterna för framför allt privatpersoner att kunna dekorera sina bilar på ett kreativt och säkert sätt utan att det skulle kosta för mycket. Tanken var att öppna en webbshop med ett brett utbud och med enkla och effektiva funktioner för kunderna när de ska beställa. År 2001 började han bygga webbshopen och två år senare var det dags att expandera.

Österbymo, som ligger mellan Kisa och Eksjö, är centralort i Ydre kommun och faktiskt Sveriges minst kommunala centralort med bara 834 invånare år 2010. Här kom han inte bara att hitta bra och billiga lokaler för sin verksamhet, utan här kom han också att träffa Alicia som sedan blev både hans maka och affärskompanjon. Nu är hon VD med primärt ansvar för personal och ekonomi, medan det är Klas svarar för marknadsföring, försäljning och produktutveckling.

I dag har Dekaltrim AB en mycket populär och unik webbshop, där man erbjuder kunder över hela Norden allt inom dekaler. Här finns över 14 000 färdiga motiv för beställning i den storlek som önskas. Kunderna är privatpersoner med båtar, bilar, mc, husvagnar och släpvagnar samt racing- och rallyteam.

Företaget Dekaltrim AB registrerades 2008. Tidigare bedrevs företaget som enskild firma under namnet Dekalprodukter i Österbymo. Under hösten 2010 startades även en filial i Linköping.

Kostnadseffektiv reklam
I Österbymo finns sju anställda och här har man maskinell utrustning, för att tillverka bildekor, dekaler, canvastavlor, fototapeter, banderoller, tryckta dekaler, paneler för industri, frästa skyltar, textiltryck, lasergravyr, kantvikta plåtskyltar mm. Lokalerna på Ågatan 8 är på ca 300 kvm med lager för färdiga produkter samt montagehall för montering av dekor på bilar och lastbilar. På Ydregatan 17 har man en egen fastighet genom dotterbolaget Dekaltrim Fastighets AB. Lokalen här är på 1 000 kvm. Där bedrivs lite tyngre verksamhet med
bl a tryckning och skyltplåtslageri, fräsning mm.
Totalt sett dekorerar man mer än 150 fordon per år i Österbymo.

I Linköpings filialen tillverkas och monteras dekor för fordon. Här finns också en montagehall för lastbilar. Lokalerna här på Ottargatan 8 är på ca 300 kvm med tillväxtmöjligheter i bl a ett entresolplan. Här är tre medarbetare stationerade.

– Vår affärsidé är att ta fram kostnadseffektiva reklamprodukter till företag och privatpersoner. Våra produkter ska hålla absolut högsta kvalité och stor vikt läggs via val av material och utformning.
– Korta leveranstider och snabb kommunikation är våra ledord, förklarar Klas Pettersson.

Gott rykte
Dekaltrim är ett välutrustat företag med all tänkbar tryckutrustning, för att kunna tillgodose sina kunders krav och behov. I maskinparken finns bl a en åttafärgers textilautomat, en vinylskärare, flera banderoll- och bildprinters och maskiner för att kapa stripes, fräsa aluminium och MDF samt stansa dekaler. Här finns också screentryckspressar på 70×100 cm och lasergravyr.

– Vi kan erbjuda allt, men vår inriktning är dekaler och tryck för privatpersoner och sportteam, berättar Klas Pettersson.
– Det kan t ex gälla screentryck på träningsoveraller eller dekaler till båten, motorcykeln eller bilen. I webbshopen finns 14 000 färdiga motiv som exempelvis fyrfärgsflames, tribalmotiv, solnedgångar, hästar och hundar.
– Vi är unika på det, att vi har färdiga motiv och nästan alla originalmotiv en kund kan önska.

Dekaltrim har byggt upp ett gott rykte och ökar sin omsättning varje år. Även om man har hela Norden som marknad, så samarbetar man gärna med andra företagare på orten och dekorerar bl a åt Ydreskåp AB, som producerar tillbyggnader och skåp för montering på främst lätta lastbilar. Företaget har ca 40 anställda.

– Ydreandan är fin, det är lätt att få tag på det man behöver och folket här ställer upp i alla lägen, säger Klas Pettersson.

Material för dekaler köper man in från bl a Folie&Papper Sverige AB, 3M, Hexis Group, Scandraft m fl. Merparten av plastmaterialen kommer från Plast in time och HABO. Metall och aluminium tas från bl a Tibnor och Rangefabriken i Svalöv. Och självfallet har samtliga leverantörer godkända miljö- och kvalitetspolicy.

Bred kundstruktur
Genom att man har bedrivit webbhandel under lång tid med stort antal order har man också kunnat bygga upp unika rutiner, för att hantera allt i ett smidigt flöde. Allt från kundkontakt, design, offert, tillverkning och montering sker efter fastställda och inarbetade rutiner.

Dekaltrim har idag ca 56 000 kunder i sitt register, som är uppdelat i fem kategorier.

Privat/föreningskunder; här handlar det mest om dekaler för rallybilar, bilar, båtar och mc, men även canvastavlor och tröjor med tryck. Hela 99% av detta sker via distanshandel och det utgör ca 30% av omsättningen.

Småföretagare; här designar och tillverkar Dekaltrim bildekor, banderoller, skyltar, rolluper. Produkterna skickas via posten eller DHL och kunden står själv för montering. Det här är ca 20% av omsättningen.

Lokala företag Ydre/Kinda/Tranås/Eksjö/Vimmerby; här är exempelvis grannföretaget Ydreskåp en stor kund. De är en tillverkare av påbyggnader för mindre skåpbilar. Genom dem tillverkar och monterar Dekaltrim dekor för exempelvis OK/Q8s hyrbilar, Bravida, Elajo. Andra lokala kunder är Träullit, Ydregrinden, Camfil, Kinda, Ydre och Eksjö kommun. Skyltar, fönsterdekor och bildekor görs till en mängd olika företag i bygden. Härifrån kommer ca 20% av omsättningen.

Storkunder; Dekaltrim tillverkar och monterar bildekor och skyltar åt bl a Swecon, Volvo Construction Equipment, Svensk Markservice. Det utgör ca 20% av omsättningen

Linköping; här ligger fokus på bildekor och under första året har ca 200 fordonsdekorer blivit gjorda – bland kundreferenserna finns Servistik (15 bilar), Hedins bil (10 bilar), Appelskogs Bil m fl. Här genereras ca 10% av omsättningen .

– Vi har goda referenser från samtliga kunder, säger en nöjd Klas Pettersson och fortsätter;
– Genom våra rutiner och en öppen dialog tar vi fram kundens önskemål och krav. Vi har lång erfarenhet av branschen och kan på så vis hjälpa kunden delvis som konsult och få fram den bästa lösningen.
– Vi är observanta på kunders krav gällande både miljö, leveranstid och kvalité.

Årets Företagare
Klas och Alicia Pettersson äger företaget till 50% vardera. Dekaltrim har en stabil ekonomi med ca 8 miljoner i omsättning. Vinst har legat på ca 10% av omsättningen.

– Vi har under hösten 2011 tagit beslut om att arbeta fram ett miljö- och kvalitetsledningssystem med efterföljande certifiering, berättar Klas Pettersson.

Något som man kan ha inspirerats till när man 2009 utsågs till Årets Företagare med motiveringen;

– Årets företagare är ett hederstecken till enskild företagare, som under året utfört en prestation i sin kommun.

Så står det att läsa på det diplom Ydre Näringsliv varje år tilldelar den företagare,
man anser ha gjort årets insats. För år 2009 blev det alltså Dekaltrim, som utsågs till vinnare.
Klas och Alicia fick mottaga priset och hyllades vid Ydre Näringslivs årsmöte och föreningsfest på Ydre Wärdshus, där priset i form av diplom och blommor utdelades av Ydre Näringslivs ordförande Tomas Johansson i närvaro av ett 90-tal årsmötesdeltagare.

Och framtiden
Visionen för Dekaltrim är att behålla sina marknadsandelar och väl vårda sina kunder. Det går till och med före tillväxtambitionerna.

– Vi har inget emot tillväxt, men det ska ske i den takt att vi kan ge allt för de kunder vi har, förklarar Klas Pettersson.
– Vårt företag är för oss en framgångssaga. Vi trodde på vår idé och det visade sig vara rätt. Vårt arbetsätt är att med snabb och öppen kommunikation leda kunden till rätt produkt/material och tillverka det i rätt tid, med hög kvalité och dessutom till ett bra pris. Det är inget vi vill ändra på.

Däremot finns det mycket runt detta som går att göra bättre. Klas och Alica Pettersson tänker inte stanna upp.
– Vi är ett företag i ständigt förändring. Vår webbshop är under utveckling till ett helt nytt system med både butik och administration med intranät.
– På produktionsfronten ligger vi i framkant med den senaste tekniken. Vi följer utvecklingen genom att frekvent besöka branschmässor i både Sverige, som Bilsportmässan på Elmia i Jönköping, och i utlandet.
– Utveckling ligger oss varmt om hjärtat och vi vill vara en förebild för våra kollegor och konkurrenter både när det gäller teknik, affärer, kvalitet och miljö, poängterar makarna och affärskompanjonerna Pettersson.

IMG_8003

Viktig kompetens
Företagets produkter kräver hög kompetens och yrkesskicklighet, eftersom mycket arbete är ett rent hantverk. Idag har medarbetarna på Dekaltrim hög kompetens på sina ansvarsområden. Fortbildning och kompetensutveckling sker kontinuerligt.
De anställda innehar de licenser och certifikat, som krävs vid visst typ av arbete som, truckkörning, saxlift, arbete med varmluftspistol mm.

Planering av arbeten sker genom dagliga möten. Samtliga medarbetare samlas till möte varje kvartal för genomgång av förbättringsåtgärder och uppföljning av företagets värdegrund.

På plats på Ottargatan
När man går ut på Internet och söker upp dekaltrim.nu, så kan man inte annat än fascineras av det breda utbudet; från bilar och båtar till traktorer och snöskotrar. Eller från framrutestreamer till barnvagnsskyltar.

Därför vill man gärna vara på plats i verkligheten, som den här gången får bli Ottargatan 8 i Linköping, nästan mittemot den stora Cloetta-Arenan. Här träffar vi Magnus Lindén, som är platschef, och Susanne Karlsson, som arbetar med original och marknadsföring samt Alexander Lindqvist, som trots att han bara är 20 år, har en stor erfarenhet av bildekorering och helfolieringar.

– Dekaltrim är verkligen i starkt uppåtgående, försäkrar Magnus Lindén.
– Och då menar jag både företaget och företeelsen att dekaltrimma inte minst sina fordon med hjälp av dekaler, dekorsatser och helfolieringar.

Till filialen i Linköping söker sig alla från privatkunder och småföretagare till de riktigt stora kedjorna.
Idag finns även Peter Beckman i Linköping. Han är egentligen stationerad i Österbymo, men får pendla de ca 7 milen, för att vara en resursförstärkning när så behövs i Linköping.

10 år utan problem
När det gäller helfolieringar, som till största del sker här i Linköping, handlar det om trelagersfolier, som är både kraftiga och stabila. Det kan röra sig om enkla, släta folier eller om riktigt effektfullt mönstrade.
Fördelen med helfoliering, där efterfråga hela tiden ökar, är att den jämfört med lackering är kostnadseffektiv och skyddar lacken, samtidigt som bilen kan ges en iögonfallande profil. Dessutom kan fordonet lätt återställas i originalskick utan några som helst problem.

– Beroende på bilmodell och typ av helfoliering ligger kostnaden för en personbil på 11-16 000 kr före moms, säger Magnus Lindén.
– Folierna ska ledigt klara tio år utan att mattas eller torka. För digitalprintade folier handlar det om minst fem år.

Magnus Lindén rekryterades för 1,5 år sedan till filialen i Linköping, där han tidigare bott. Han kom närmast från ett skyltföretag i dalarna och än så länge är familjen kvar där, så han veckopendlar. Han är 38 år och har varit i skyltbranschen i mer än 16 år.

Roxettes trummor
Även Peter Beckman (30 år) pendlar mellan bostaden i Tranås och de nära fyra milen till Österbymo och ibland vidare till Linköping. Han har varit på Dekaltrim sedan 2006.
Betydligt färskare är Susanne Karlsson och Alexander Lindqvist; hon började efter sommaren 2011 och han, som också pendlar från Mjölby, anställdes i september.

När vi går igenom bildmaterialet på vad man gjort för kunderna, så är utbudet helt otroligt och helt klart är att man kan dekaltrimma det mesta, för att inte säga allt. Eller vem vet att trummorna bakom Per Gessle och Marie Fredriksson i världsberömda Roxette har dekor från Dekaltrim. Tänk på det nästa gång Du lyssnar på deras The Look eller Joyride och titta lite extra på diskettomslaget.

Text/foto; Lars Knapasjö
Foto; Martin Eriksson