Sporten rensar ut kemikalier

Publicerad
2012-01-23
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Greenpeacerapporten; Dirty Laundry kan vara orsaken till att mode- och sportjättarna Puma och Nike meddelat, att man nu rensar ut alla miljöfarliga kemikalier som används vid tillverkningen av deras produkter.

Rapporten följdes av den globala kampanjen Detox, som till stor del riktade udden mot de internationella sportföretagen och uppmanade dem att minska sin användning av kemikalier och att avgifta vattendrag.

GP02HLI

Senast år 2020
Puma meddelar att företaget är medvetet om problemen och har beslutat att upphöra med alla utsläpp av farliga kemikalier i hela sin produktionskedja. Åtgärderna sker på sikt – målet ska vara uppnått senast år 2020. Företaget väntas presentera en detaljerad handlingsplan före årsskiftet.

Gemensam plan
Kort därefter skrev Nike i ett pressmeddelande att man siktar på nollutsläpp och sätter samma tidsgräns som Puma: målet ska vara nått 2020. Nike säger sig vilja arbeta för en bättre transparens i kemikaliefrågor och ska presentera sin detaljplan under hösten. Samtidigt vill Nike samla andra företag i branschen kring en gemensam handlingsplan.