Kodachrome går i graven

Publicerad
2010-09-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Den världsberömda fotografen Steve McCurry fick i uppdrag att använda den allra sista filmrullen, som producerades på Eastman Kodak-fabriken i USA år 2009. Motiven på den 36-bilders diafilmrullen valdes med stor omsorg.

Kodachrome-filmen, som introducerades av Kodak 1935, blev den första positiva färgrulle som vanligt folk hade råd med och var länge berömd för sin trovärdiga återgivning av färger och ljus. Under 1960- och 1970-talen var den dominerande på marknaden, men konkurrerades så småningom ut av billigare filmrullar. Dödsstöten kom när det digitala fotot tog över.

Bland de motiv som Steve McCurry valde var Brooklyn Bridge och Grand Central Terminal i New York och sångaren Paul Simon (som 1973 skrev låten Kodachrome) samt skådespelaren Robert De Niro.