Färgsprakande textil gav Michael Treschow-stipendiet

Publicerad
2010-01-26
Skribent
Redaktionen

Explosiv, sprakande och nyskapande var några av juryns ord då Michael Treschow-stipendiet 2009 nyligen delades ut till Emma Lundgren, student på Royal College of Art i London.

Färgsprakande textil gav Michael Treschow-stipendiet  (3)

Michael Treschow-stipendiet om 50 000 kr delas ut årligen till en ung designstuderande som avslutat sin kandidatutbildning och avser studera vidare på masternivå. Stipendiet delades ut under en ceremoni i samband med Designhögskolan i Umeås 20-årsjubileum.

Juryns motivering löd:

– Emma Lundgren påminner oss på ett explosivt och visuellt sprakande sätt hur stor betydelse färg, material och textur har för design. Med en fantastisk detaljrikedom använder sig Emma av historiska referenser utan att för den sakens skull bli retrospektiv. Emma väver samman intrikata mönster av dåtid och nutid till en autentisk och nyskapande helhet. Vi ser stor potential i Emmas arbete och vi ser fram emot att se henne utvecklas till en framgångsrik designer.

Emma Lundgren är född 1982 och har studerat grafisk design vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och textildesign vid Central Saint Martins i London. Nu läser hon en magisterutbildning på Royal College of Art i London och vill undersöka kopplingen mellan dekoration och funktion.

– Jag vill utforska textildesign i nya riktningar, där funktion och dekoration slås samman. Med tidigare bakgrund i socialvetenskap, grafisk form, textildesign, haute couture och mobilindustrin vill jag fortsätta utveckla och kombinera textila material i oväntade lösningar på produkter. Produkter som är dekorativa och berör människans sinne för utsmyckning men också har en positiv lösning och fyller ett behov, säger Emma Lundgren.

Michael Treschow-stipendiet instiftades 2003 och delas ut en gång om året i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman