Det finns bara ett liv… och bara en morgondag

Publicerad
2009-12-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Precis när jag skulle sätt mig ner för att skriva årets sista ledare, fick jag per telefon ett besked om att en kollega, arbetskamrat och vän råkat ut för en bilolycka. Han hade ensam kört av vägen samtidigt som han pratat med en uppdragsgivare i sin mobiltelefon. Han hörde smällen, ljudet av skrikande däck mot asfalten och en dov smäll … sedan dog telefonen. Allt blev tyst.

Självklart blev han chockad – han hörde allt. Han var där när det hände. Hittills i skrivande stund är det enda vi fått veta, att vår vän och kollega levde när han fördes bort i ambulans. Mer vet vi inte just nu och väntan är olidlig och fruktansvärd.

Jag sitter, som så många andra i hans familj och vänkrets, arbetskamrater och grannar, och bara väntar på besked. Väntar och hoppas att allt gått någorlunda bra. Att han lever och är oskadad eller bara lindrigt skadad. Men att han lever.

Tänk att det är först när vi drabbas av personlig sorg eller obeskrivlig oro för någon eller några. Det är först då, som vi inser hur värdefullt livet är. Hur otroligt viktigt det är att vi hanterat det med omsorg och försiktighet. Eller rättare sagt – tar vara på varje enskild dag, varje ljuvlig timma och varje liten sekund. Det finns bara ett liv för Dig och för mig … och bara en enda morgondag. Det finns bara en som Du och bara en som jag.

Jag minns Stig Dagermans dikt Jorden;

”Jorden kan du inte göra om. Så stilla din häftiga själ.

Endast en sak kan du göra: en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre betyder en broder mer.”

Stig Dagerman kunde inte stilla sin häftiga själ. Han dog för egen hand, för att han inte orkade med sin morgondag, inte stod ut med livet – kraven inom honom blev för stora.

Men i hans dikt finns ett kärleksbudskap som är kristallklart. Vi kan inte förändra världen, men vi kan göra något gott för vandra, bry oss om. Och för varje människa vi kan hjälpa eller visa hänsyn, så vinner vi en vän för livet.

När jag tittar tillbaka på det år som gått, så ser jag att mycket hänt och att det mest varit av godo – både inom politik och ekonomi, både härhemma och internationellt. Visst finns det grymheter och tragedier, men övervägar ändå inte godheten? Visst finns det hat och girighet, men väger inte kärleken tyngst?

För ett år sedan var vi många som fruktade en ekonomisk världskatastrof, som trodde att allt skulle störta samman. Med facit i hand kan jag säga, att jag sällan träffat så många positiva och förväntansfulla företagare och entreprenörer som under det här året. Och alla tecken tyder på att det fortsätter att gå åt rätt håll, tack och lov.

Därför finns det anledning att se framtiden an med stor förtröstan och starka förhoppningar. Men glöm inte att det finns bara ett liv och bara en enda morgondag. Glöm inte att det bara finns en som Du och bara en som jag.

Glöm inte … Endast en sak kan du göra: en annan människa väl.

God Jul och Ett Riktigt Gott Nytt År!

Lars Knapasjö

Chefred/ansvarig utgivare

lars@screen-marknaden.se

0150-506 15

lars-knapasjö