Contradictory – varför motsägelsefullt?

Publicerad
2009-12-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Den kända glaskonstnären och formgivaren Kjell Engman, som också har sin ateljé och verkstad i Kosta, har i somras haft en spektakulär och spännande utställning i ett bergsrum i Stenungsund. Så här förklarar han sig;–       Jag gillar detaljrika bilder, plottrighet, inkonsekvens, motsägelser och undantag. Samtidigt älskar jag renhet, enkelhet, ordning och stillhet. Jag känner mig smått förvirrad, samtidigt som jag är något lyrisk över det motsägelsefulla i det.

–       Ofta leder tankarna till en perspektivförskjuten värld jämfört med den vardagliga, ljus och mörker, dunkla rytmer, jordnära färger sätter synliga och osynliga gränser.

Den förnuftiga människan anpassar sig efter världen, den oförnuftiga försöker anpassa världen efter sig själv. Därför beror varje framsteg på den oförnuftiga människan.

–       Fördomsfria fördomar, kan man säga så? För det är precis så det känns.

motsägelsefullt.

VATTEN-ARME-4

Glaset skapa olika tolkningar

Kjell Engman är fascinerad av hur man använder det motsägelsefulla i talet – till exempel; jätte – liten, skit – god osv. Varför säger man så? Även i det dagliga arbetet inom politiken och i massmedia för att nämna några. Han menar att hela ens liv är en motsägelsefull tillvaro.

Därför tyckte Kjell Engman, att det skulle vara kul att utforska vad som händer – inte minst inom objekten, när urbergets atmosfär tillsammans med musikaliska rytmer, ljus och rörliga bilder absorberas i bergets väggar och tak och återspeglas i dessa. Då uppstår gestaltnings fenomen som gradvis förändrar objekten och påverkar betraktaren.

Glaset är ett levande material

Olika synintryck utgör en viktig kommunikation mellan objekten och betraktaren som kan vara såväl förgänglig som av växlande natur. Möjlighet till olika tolkningar frambringas genom att glaset är ett levande material.

Allt det här fick besökarna i bergrumsutställning tillfälle att fundera på och njuta av. Förhoppningsvis inte för sista gången …