Årets skyltpris till traditionell skylt som tar ut svängarna

Publicerad
2009-12-18
Skribent
Redaktionen

NK-klockan, Stomatoltuben vid Slussen och Tulotabletterna intill S:t Eriksbron. Sedan decennier är de självklara delar av Stockholmssilhuetten när mörkret faller. Men hur ser fjolårets mest lysande bidrag till storstadsnatten ut?För 12:e året i rad arrangerade Stockholms och Ljusreklamförbundet tävlingen Årets Skylt.

I mitten på oktober delades Årets Skylt ut för 12:e gången och vinnare blev restaurangen Cloud Nine vid Norra Bantorget. Adressen är Torsgatan 1 och de gula bokstäverna lyser upp torget utanför. Skyltproducent är Spektra Neon.

Ljusreklamförbundets ordförande Roger Persson sa om juryarbetet med bidragen:

SM809 Årest Skylt Claude Nine IMG_15006– Det har varit svårt att utse en vinnare. De 25 bidragen höll alla hög klass. Men, alla vet att det görs många andra snygga skyltar. Vi tror att bara tio procent nomineras – så där har vi alla en uppgift att jaga in fler bidrag framöver.

Cloud Nine – ett lysande exempel

Priset delas ut av Stockholms stad och Ljusreklamförbundet och motiveringen lyder:

– Ett av Stockholms nyaste stadsrum har med en elegant neonskylt i beprövad form förankrats bakåt i stadens skylttradition. I ett typsnitt, som gjort för neon, har man med säker handstil flyhänt tecknat den nya restaurangens namn över både fönster och fasad. De ledigt svepande horisontala slingorna, kombineras stilfullt med en smal och stram vertikal skylt i metall, med utskurna bokstäver i ett vackert kontrasterande typsnitt. En ny aktör har gjort en ambitiös satsning och leder sina kunder rätt genom ett lysande exempel på traditionell teknik hanterad med konstnärlig behärskning.

Tiger of Sweden

Förutom priset Årets Skylt delades även Årets Hedersomnämnande ut. Det gick till Tiger of Sweden-butiken, belägen på Jakobsbergsgatan 8. Skyltproducent är Skyltgruppen.

Tävlingen, som hade premiär under Kulturhuvudstadsåret 1998, ska premiera den skylt ”som mest berikat det nattliga stadsrummet och förhöjt Stockholms skönhet under dygnets mörka timmar”.

Skylten ska även uppvisa: ”God kommunikativ förmåga, god anpassning till arkitektur och stadsbild samt god teknisk och estetisk utformning”.

Årets vackraste skylt

Med dessa mål utsåg en jury – med bl a stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal, Skönhetsrådets ordförande Hans Henrik Brummer och Stockholms-fotografen Jeppe Wikström – en vinnare bland de 25 nominerade skyltarna.

Priset går till såväl beställare som tillverkare av årets vackraste skylt och prisutdelningen sker vid en ceremoni i Stadshuset när höstmörkret faller över staden. Då överlämnas en plakett i form av den klassiske Sörman-mannen. Den har lyst upp S:t Eriksgatan sedan 1939 och blivit stockholmsnattens egen ”Oscar”.

Text/foto; Uffe Berggren

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman